Deszapezire


Autoritatile din tara noastra cheltuiesc pentru deszapezirea unui kilometru de drum mai mult decat finlandezii, stat obisnuit cu ierni mult mai grele decat cele din Romania.
Potrivit datelor Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR)  intretinerea drumurilor nationale in iarna anului trecut s-a ridicat la 333,47 milioane lei (77 milioane de euro), in timp ce pentru iarna ce a inceput necesarul este de 401,7 milioane lei (93 milioane de euro).
Cu alte cuvinte, in iarna trecuta, Romania a cheltuit 4.812 euro pentru deszapezirea fiecarui kilometru de drum national, in timp ce Finlanda face acelasi lucru cu 1.200 – 1.300 de euro/kilometru. In sezonul actual costurile deszapezirii drumurilor romanesti ar putea ajunge la 5.800 de euro pe kilometru, conform estimarilor autoritatilor.
De ce pretul deszapezirii este de patru ori mai mare in Romania decat in Finlanda? Una dintre explicatii este tipul contractelor de deszapezire incheiate de Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) cu constructorii romani. Acestia sunt platiti chiar daca nu-si misca utilajele din loc, in lipsa zapezii.  Dar nu ar trebui sa ne mire acest lucru? La noi, in Romania este posibil orice. Ma intreb oare la noi se va deszapezi vreodata ca in imaginea de mai jos? Cred ca ne-ar depasi cu totul situatia…..si costurile la cat s-ar ridica in astfel de situatii?